تاثیر دستگاههای بدنسازی بر سلامت جسم و روان
امروزه ورزش و فعالیت بدنی منظم و مداوم در حفظ سلامت و ایجاد احساس رضایت و موفقیت در طول زندگی به ضرورتی غیر قابل انکار تبدیل شده است. نتایج بسیاری از تحقیقات، فواید ورزش در سلامت قلب و عروق، کاهش و تثبیت وزن بدن، ایجاد هماهنگی و نرمی اعضا و افزایش و درک و احساس مغزی را ثابت کرده است. فعالیت های ورزشی در دوران نوجوانی و جوانی باید همانند غذاخوردن به صورت یک عادت درآمده و جامعه از اهمیت ورزش روزانه آگاه باشد، زیرا ورزش در دنیای امروز نه تنها در سلامتی جسم و روان موثر است، بلکه از بروز بسیاری از بیماری ها مانند چاقی و دیابت و بیماری های قلبی و عروقی جلوگیری می کند. لازم به ذکر است که همراه با ورزش، رژیم غذایی مناسب نیز از مهمترین عوامل در رسیدن به مطلوب، چه افزایش حجم عضلات در بدنسازان و چه کاهش وزن و تناسب اندام در بانوان می باشد. اکثر متخصصان ورزشی مدعی هستند که تاثیر رژیم غذایی در مقایسه با تمرینات ورزشی به صورت برابر عمل کرده است.
در میان ورزش ها، حركات ایروبیك و بدنسازی پایه تمام ورزشهاست.
ایروبیک ورزشی است که عضلات بزرگ را به کار می گیرد، این ورزش در دسته فعالیت های هوازی (شدت تمرین بالا و مدت تمرین پایین) قرار می گیرد.
بدنسازی نیز ورزشی است که شما را قادر می سازد تا در کوتاهترین زمان ممکن بدن خود را تحت فشار معینی قرار دهید، و این امکان را به شما می دهد تا بخش خاصی از بدن را به صورت مجزا و به میزان و شدت دلخواه تمرین دهید.
در این دو ورزش استفاده از دستگاه های بدنسازی از فواید زیادی برخوردار است، که در ادامه به آن خواهیم پرداخت:
ایروبیک و تاثیر استفاده از دستگاههای بدنسازی در آن:
در ایروبیک از حرکات ریتمیک و متناوب ماهیچه ای بهره برده و ضربان قلب و تنفس را در مدت زمانی خاص بالا می برد. از نظر پزشكي، اين ورزش سيستم قلب، عروق و تنفس را تقویت کرده و با سرعت و بازدهي بالا اكسيژن را ميگيرد و به قسمت هاي مختلف بدن می برد، تنفس يكنواخت از دهان و بيني انجام ميشود و باعث تبادل اكسيژن و دي اكسيد كربن، كنترل قند خون، كنترل فشار خون و كم كردن وزن اضافي بدن خواهد شد. همچنین ايروبيك براي جلوگيري از افسردگي، بيحوصلگي، بيتابي مؤثر است، هورمون اندروفين را در بدن توليد کرده و باعث ايجاد نشاط، تمركز ذهن و بالا رفتن خلاقيت فكري ميشود.
با وجود اینکه ایروبیک یک ورزش هوازی محسوب می شود، ولی اگر بخواهیم تاثیر مطلوبی از این ورزش بگیریم نباید از تمرینات روزمره با هالتر، وزنه، دمبل، چوب كش، سیمكش که جزئی از فعالیتهای قدرتی و غیرهوازی محسوب میشوند، غافل باشیم. استفاده از دستگاههای بدنسازی به همراه تمرینات ایروبیک در افزایش توان و استقامت عضلات موثر بوده و همچنین نقش مهمی در بهبود هماهنگی بدن و رضایتمندی از اندام می شود، همچنین از نظر پزشکی بهترین راه برای جلوگیری از پوکی استخوان می باشد.
بدنسازی و تاثیر استفاده از دستگاههای بدنسازی در آن:
ورزش بدنسازی مجموعه حرکاتی است که فرد را از نظر آمادگی عضلانی، جسمانی، تنفسی و … بالا می برد و تقریبا تمامی رشته های ورزشی مختلف دارای سیستم بدنسازی تخصصی خودشان هستند، نه صرفا ورزشی که منجر به قوی بودن و بزرگ تر عضلات شود. تمرینات بدنسازی در دسته تمرینات غیر هوازی قرار می گیرد که در آن با استفاده از ابزار هایی چون دستگاه های مختلف بدنسازی، تمرینات ورزشی و رژیم های غذایی به فیزیک بدن خود فرم و شکل می دهیم. همواره توجه داشته باشید که تمرینات هوازی به عنوان یک مکمل بدنسازی، می توانند باهم ارزشی بیش از آنچه تصور می کنید آشکار کند.
ورزش بدنسازی می تواند قدرت عضلات را زیاد و دوام ماهیچه ها را طولانی تر کند، به بدن سلامتی، زیبایی، هماهنگی و تناسب بخشد، انعطاف پذیری را زیاد کرده و اجرای حرکات ورزشی را توسعه و قدرت و سرعت بدن را افزایش دهد، فشارهای عصبی ناشی از کارهای روزانه را کاهش داده، عمر را زیاد و کیفیت زندگی را بهبود می بخشد. دستگاههای بدنسازی جز لاینفک این ورزش می باشند و تقریبا تمامی تمرینات این ورزش قدرتی با استفاده از انواع دستگاههای بدن سازی انجام پذیر می باشد.
تاثیری که دستگاههای بدنسازی دارند:
- عضلات را هماهنگ کرده و متابولیسم را افزایش می دهند، که این امر باعث افزایش کالری سوزی می شود.
- به شما نیرو داده و توان شما را افزایش می دهد.
- تاثیر مستقیم بر عضلات گذاشته و تقریبا تمامی 650 عضله را درگیر می کند و پایداری عضلانی را بهبود می بخشد.
- استخوان ها را تقویت کرده و ریسک پوکی استخوان را کاهش می دهد.
- در زنان بر خلاف مردادن عضلات را به صورت خشن و زمخت رشد نداده و تنها باعث استحکام آنها می شود.
- فشار خون را کاهش داده و همچنین احتمال ابتلا به دیابت را نیز کاهش می دهد.
- گوارش را آسان نموده و خطر ابتلا به سرطات کولون زا تقریبا از بین می برد.
- فرم و حالت بدت را بهبود، هماهنگی و توازن بدن را ایجاد و به تبع آن باعث افزایش اعتماد به نفس و بهبود کیفیت زندگی می شود.
با بررسی دو ورزش پایه (ایروبیک و بدنسازی) که مادر تمامی ورزش هاست، و در همه ی رشته های ورزشی با توجه به الزامات و تخصص های مختص به هر یک، از تمرینات هوازی (ایروبیک) و قدرتی (بدنسازی) استفاده می شود، به این نتیجه رسیدیم که دستگاه های بدنسازی و استفاده ی صحیح از آن، تاثیری مستقیم بر سلامت و بهبود وضعیت جسمی و همچنین سلامت روان می گذارد.